De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Hoe gebruik je je zintuigen bij het bezichtigen van een oude woning?

Het is je vast niet ontgaan dat je bij het bezichtigen van een oude woning extra op bepaalde elementen moet letten. Sommige dingen zijn bij een nieuwbouwwoning misschien gewoon vanzelfsprekend, maar bij een ouder huis kunnen er altijd verrassingen zijn die je duur komen te staan als je ze niet opmerkt. Je kunt je zintuigen uitstekend gebruiken om het huis van top tot teen te screenen. In dit artikel leg ik je uit hoe je ieder zintuig op zichzelf kunt gebruiken bij het bezichtigen van een oude woning.

Zien

We beginnen natuurlijk met het zintuig ‘zien’, want hier kun je al een heleboel mee. Kijk bij een bezichtiging van een oud huis goed om je heen. In eerste instantie om te kijken of het huis wat voor je is en of je ervan kunt maken wat je ermee wilt. Daarnaast is het ook belangrijk om verder te kijken dan je neus lang is. Zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen voor asbest of keramische vezels in het huis? Deze komen vaker voor bij oude woningen en dit kan een showstopper zijn. 

Voelen

Bij het zintuig ‘voelen’ hebben we het even niet over het gevoel dat het huis je geeft, maar uiteraard is dat wel iets om niet te vergeten. Bij voelen heb ik het hier letterlijk over het voelen van bepaalde elementen in huis. Voel bijvoorbeeld of er tocht langs de kozijnen naar binnen komt of voel aan een muur of het om een draagmuur gaat. Hierdoor kun je de grootte van je verbouwingsklus beter inschatten. 

Ruiken

Ruiken is erg belangrijk bij een bezichtiging. Laat je niet afleiden door die versgebakken appeltaart die is neergezet voor de bezichtigingen, maar let op of je muffe geuren ruikt. Een muffe lucht kan namelijk betekenen dat er ventilatie- of vochtproblemen zijn en dat wil je van tevoren wel graag weten. 

Horen

Ook ‘horen’ is erg belangrijk. Luister goed naar wat de makelaar je allemaal verteld, maar neem niet zomaar alles aan. Vraag door, zeker naar dingen die je met je andere zintuigen zijn opgevallen. Luister daarnaast ook naar geluiden in het huis. Hoor je ergens water druppelen? Dan kan dat een teken van een lekkage zijn. 

Proeven

En dan ‘proeven’, deze is misschien wat lastiger te gebruiken bij het bezichtigen van een huis. Je gaat tenslotte niet zomaar aan de muren likken om te proeven, hier heb je ook vrij weinig aan. Proeven kun je daarom op een andere manier bekijken. Denk hierbij aan het proeven van de sfeer in een huis en in de buurt. Is dit wat voor jou? En zijn de rest van de zintuigen ook door de test gekomen? Dan kan het best zijn dat dit het huis voor jou is.