De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Verschillende soorten kranen

fonteinkraan

Weet je waarom we steeds een andere type kraan aantreffen in de verschillende ruimten in huis? In dit artikel beschrijven we de kranen die er zijn, de functies en voordelen die worden gekoppeld aan een specifieke type en hoe je de beste kraan kiest voor jouw doel.

Douchekraan

Zoals de naam dat aangeeft, is de douchekraan bestemd voor het bad. Er zijn verscheidene modellen douchekranen, maar je kiest er één afhankelijk van jouw stijl en doel. Denk bijvoorbeeld aan een inbouw- of opbouwkraan—is de kraan in de muur gemonteerd of is er toch een hele massa aan metaal die uitsteekt? Ook veiligheid speelt een belangrijke rol als het om kinderen gaat. Kies daarbij een douchekraan met een temperatuurbegrenzer.

fonteinkraan

Keukenkraan

Ook in de keuken krijg je een hele andere kraan te zien. Alhoewel er verschillende modellen bestaan, is de functie hier van belang. Voor de keuken heb je een kraan nodig met een hoge uitloop, zodat je daaronder een pan of pot kunt plaatsen bij het wassen of vullen ervan. Een uittrekbare sproeikop is ook heel handig voor het wassen van de gehele gootsteen.

Wastafelkraan

Dan heb je de wastafelkraan. Alhoewel er niet al teveel eisen worden gekoppeld aan deze soort, is het toch belangrijk te denken wat je met zo een kraan zult doen. Als je bijvoorbeeld eraan denkt deze te gebruiken voor het wassen van je haar, kun je liever een kraan kiezen met een hoge uitloop. Ook kun je denken aan een waste bijvoorbeeld. Een waste is een voorziening voor het afsluiten van de afvoer. De welbekende rubberen dop is nog altijd een optie, maar als esthetica voorop staat, is een waste zeker aangeraden!

Fonteinkraan

Met een fonteinkraan wordt de kraan bedoeld die wordt gebruikt na toiletbezoek. De naam komt van fontein—het wastafeltje in toilet. Qua doel lijkt hij veel op een wastafelkraan, maar is toch heel anders. Aangezien een fonteinkraan in een kleine ruimte wordt aangesloten, is ook de grootte ervan daaraan te danken. Tegelijkertijd is het dan handig een kraan te kiezen met een wat kortere uitloop, zodat het water niet spat bij gebruik ervan.