De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Waarom vintage meubelen goed combineren met een moderne keuken

Er bestaat tot op heden geen regel die beslist dat je interieur uit één en hetzelfde tijdperk moet komen. En zolang die regel niet bestaat, is er geen enkele reden om geen spannende stijl-matches te bedenken. Sterker nog, het omarmen van contrasterende stijlen kunnen jouw thuis een unieke sfeer en beleving schenken. Een sfeer die je met uniform interieur niet krijgt. Zo geven vintage meubelen een geheel nieuw elan aan een strak vormgegeven keuken met hedendaags design.

Interieur met een verhaal

Veel mensen houden van vintage en ambachtelijke meubelstukken. Een interieur met een verhaal. Zij durven het vaak echter niet aan deze te mixen met een strakke, minimalistische designkeuken. Dat is ook niet zomaar: vintage en modern zijn immers twee extremen ten aanzien van elkaar. Vintage is een oude term uit de wijnhandel, die duidt op ouderdom van het product. Doorgaans staat wijn met een hoge leeftijd garant voor een bepaald kwaliteitslabel. De moderne stijl is gestekt op de hedendaagse designs en concepten. Deze designs ogen vele malen strakker dan de rustieke vintage uitvoeringen.

Van steriel naar sfeervol

Ondanks de verschillen, kan het contrast tussen vintage en modern het mooiste van beide stijlen naar boven brengen. De aanwezigheid van harde, schijnende oppervlakken geven de moderne keuken soms een wat steriele uitstraling. Meubelstukken met een vintage stijl maken van de steriele ruimte een moderne maar levendige ruimte met persoonlijkheid.

Zo contrasteren een of meerdere rustieke keukenkastjes prachtig boven een modern keukenblad. De keuken krijgt direct een visueel prikkelend elan. Naast hun functionaliteit, bieden de kasten ook een noot van sierlijkheid. Ook een vintage boerentafel combineert uitstekend binnen de keuken in hedendaagse stijl. Je kan de grote, rustieke tafel daarbij plaatsen als een eiland te midden van alle strakke designs waar het gezinsleven dagelijks samenkomt. Een stukje vintage kan een ideaal element zijn om het strakke en steriele karakter van de moderne keuken te ontregelen en te verrijken.

Esthetische voldoening

De perfect symmetrische lijnen, gladde oppervlakken en decors zijn . Desondanks heeft de stijl ook de neiging om een hele ruimte te overheersen en zelfs wat onpersoonlijk te maken. En dat terwijl een huis vaak wel een heel persoonlijke ruimte is. De keuken speelt natuurlijk een sleutelrol, omdat zij vaak het knooppunt van een sociaal gezinsleven is. Wanneer je je moderne keuken wil verrijken met vintage meubilair, is het van belang dat je altijd de balans zoekt tussen de twee contrasten. Doorgaans vind je dan de style-clashes die je esthetisch de meeste voldoening geven.