De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

3 x voordelen van je huis verwarmen met een houtkachel

Het begin van de winter betekent dat ons weer flink wat koude dagen te wachten staan. In veel woningen wordt de verwarming dan ook weer aangezet om het aangenaam te houden in huis. Nu is een verwarming al niet het mooiste element in huis (tenzij je vloerverwarming hebt, dan zie je het niet), maar de gasprijzen van tegenwoordig maken het nog minder aantrekkelijk om een verwarming in huis te nemen. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om voor een houtkachel te kiezen. In dit artikel neem ik je mee in de voordelen van het verwarmen met een houtkachel. 

Het is een stuk sfeervoller

Ik benoemde het al even, maar een verwarming (en dan zeker de ouderwetse radiatoren) is niet het meest mooie element in je woning. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de radiatoren te verwijderen en voor andere vormen van verwarming te gaan. Vloerverwarming is een optie, maar een houtkachel is veel sfeervoller als je het mij vraagt. Er gaat niks boven het aangezicht en het geluid van een brandend vuurtje. Een houtkachel is dan ook niet alleen voor de warmte, maar draagt ook zeker bij aan de sfeer in huis. 

Je bespaart op je gasrekening

Het is je vast niet ontgaan: de gasprijzen stijgen tegenwoordig de pan uit en het is voor veel mensen dan ook een enorme kostenpost geworden. Door ‘enkel’ dagelijks je verwarming aan te zetten, kun je tegenwoordig al in financiële problemen komen. Heb je een houtkachel in huis, dan is dat op dit moment echt een voordeel. Een houtkachel verbrandt namelijk op basis van hout en verbruikt daarbij geen gas. Hierdoor kun je dus echt een heleboel geld besparen op je gasrekening. 

Wil je nog meer besparen? Koken op gas is ook één van de kostenposten. Met een houtfornuis sla je twee vliegen in één klap. Een houtfornuis kan namelijk gebruikt worden om op te koken, maar geeft ook veel warmte af in je woning. 

Ruime mogelijkheden

Wanneer je kiest voor verwarmen met een houtkachel, dan heb je ruime mogelijkheden. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten houtkachels, waardoor je echt niet meteen aan zo’n klassieke houtkachel hoeft te denken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een meer modernere versie van de houtkachel. Deze heeft strakke lijnen en een bijtijds design. Heb je een modern interieur? Dan hoef je niet bang te zijn dat deze kachel niet in het plaatje past.