De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Help! Een vleermuis in huis, wat nu?! 

Geconfronteerd worden met een vleermuis in huis is natuurlijk altijd best een beetje spannend. Zoveel spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende is er helemaal geen reden tot paniek, integendeel. Wanneer je te maken hebt met een vleermuis in je woning zal je kunnen vaststellen dat deze naar alle waarschijnlijkheid gewoon ergens rustig aan de gordijnen zal hangen. Je hoeft hiervoor dus zeker niet in paniek te slaan, integendeel. De kans is zeer groot dat de vleermuis daar gewoon zal blijven zitten en je verder met rust zal laten. Zorg ervoor dat de kamer wordt afgesloten zodat je zeker weet waar de vleermuis zich bevindt. Vliegt ze toch rond doorheen de kamer? Creëer dan een opening zodat ze daardoor naar buiten kan vliegen (bijvoorbeeld door een openstaand raam). 

Een vleermuis in huis? Zet de ramen en deuren naar buiten open  

Het is zeker niet de bedoeling dat je bij een vleermuis in huis het diertje te lijf gaat. Zoals eerder al aangehaald zijn dit onschuldige dieren die niet zomaar tegen je aan zullen vliegen als mensen. Bovendien zal je eveneens tot de vaststelling komen dat ze niet in je haren zullen komen zitten. Vooral de gordijnen welke zich in de kamer bevinden zien ervoor deze dieren erg aantrekkelijk uit. 

Zoals in de inleiding al even werd aangehaald doe je er het beste aan om de vleermuis in huis de tijd te gunnen om (ongeschonden) de weg terug naar buiten te kunnen vinden. Dat kan best een tijdje duren. Zorg ervoor dat je de deur naar de andere ruimtes in je woning sluit waardoor het dier niet naar andere delen van de woning kan geraken. Vroeg of laat zal ze dan via het openstaande raam ongetwijfeld terug naar buiten vinden. Je kan er uiteraard altijd voor kiezen om zelf in de kamer te blijven tot het dier naar buiten is gevlogen. Dit kan echter dus wel best even duren. Let daarvoor op. 

Een vleermuis vangen, hoe ga je het best te werk? 

Heb je een vleermuis in huis zitten en wil je deze graag kunnen vangen? Dat hoeft niet zoveel voeten in de aarde te hebben als je mogelijks zou vermoeden, integendeel. Het eerste wat je moet doen is zo’n 10 à 15 minuten wachten tot de vleermuis erin is geslaagd om terug tot rust te komen. Het wordt niet aangeraden om de vleermuis te proberen pakken met je handen. In plaats daarvan wordt het aanbevolen om er rustig een doosje of een potje overheen te schuiven en er vervolgens een stevig karton onder te schuiven. Wanneer je dan vervolgens het geheel omkeert kan je ze eenvoudig meenemen naar buiten om ze daar vervolgens los te laten. Dit doe je bij voorkeur op een wat hoger gelegen oppervlak. In principe zal de vleermuis dan vervolgens vrij snel wegvliegen.  

Een expert inschakelen bij een vleermuis in huis 

Je zal in de praktijk altijd tot de vaststelling komen dat een vleermuis in huis best een spannend kan zijn. Voor heel wat mensen geldt echter dat ze er niet meteen een groot probleem mee hebben om het diertje te vangen en deze ergens terug buiten te zetten. Wanneer jij echter schrik hebt van dergelijke diertjes kan dat uiteraard een compleet ander verhaal worden. In die situatie doe je er dan ook in de praktijk altijd goed aan om een vleermuisdeskundige onder de arm te nemen. Hij of zij zal je namelijk zonder probleem verder kunnen helpen met het vangen van de vleermuis in kwestie.