De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Het inbranden van de dutch oven was nog nooit zo makkelijk!

dutch oven

Wat moet je van te voren doen bij een dutch oven? Het is essentieel om je gietijzeren braadpan van te voren in te branden om hem zo jarenlang mee te laten gaan, en je kunt erop vertrouwen dat elk gerecht in je braadpan dan een succes zal worden. Met een gietijzeren braadpan kun je fantastisch koken op de grill, maar je wilt natuurlijk niet dat de pan gaat roesten of je gerechten aanbranden. Daarom is het verbranden van de pot belangrijk. Ingebrand of ingebakken wordt “kruiden” genoemd en de laag werkt als een anti-aanbaklaag. Wil je een extra veiligheidsmaatregel om brandwonden in je braadpan te voorkomen? Gebruik dan de Oven Liner, een bakpapier dat je braadpan beschermt tegen “verbrande” vastzittende resten. 

dutch oven

Hoe brand je deze pan in?

  1. Maak je braadpan schoon met heet water en droog hem daarna grondig af.
  2. Verwarm de dutch oven, smoker of oven tot 120°C en doe gietijzeren producten ongeveer 60 minuten in de oven om het gietijzer zeer heet te krijgen. Door de hitte gaan de poriën van het gietijzer open en verdampt het vocht. Dit is erg belangrijk omdat vocht in gietijzer roest kan veroorzaken.
  3. Terwijl de pan heet is, spuit je hem in met kruidenspray of wrijf je hem in met bakolie. Maak het niet te dik en vergeet de gietijzeren buitenkant niet. Hebben Nederlandse ovens of gietijzeren koekenpannen roestvrijstalen handgrepen? Verwijder de pan voordat je deze in de oven of op de grill plaatst.