De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Hout klover

Wat is een hout klover?

Een houtklover machine is in wezen een apparaat of machine die wordt gebruikt voor het kloven van brandhout in kleinere stukken, meestal in secties. Het proces vereist dat u de stam op het snijdek van de snijmachine plaatst en de hendel handmatig naar beneden draait om de stam in hanteerbare stukken te splitsen. Deze brengt de stam dan weer op het maaidek en snijdt deze weer in kleinere stukken. Deze stukken worden vervolgens op het hoofdmaaidek geplaatst waarop de stam wordt geplaatst. Wanneer de houtklovermachine wordt gestart, wordt het houtblok door het blad van de machine in gespleten punten gesplitst, waardoor er minder tijd nodig is om brandhout in kleinere stukken te zagen. Dit soort machines heeft twee verschillende hoofdtypen.

Houtklovermachines gebruiken een elektromotor

De meeste houtklover machines gebruiken een elektromotor om te werken. De motor verandert de wig in het blad van de houtklover, dat vervolgens door het hout snijdt met kracht van de motor. Afhankelijk van het soort motor dat u gebruikt, kan de stroombron gelijkstroom (DC) of wisselstroom (AC) zijn. Wees echter voorzichtig, aangezien beide typen vonken kunnen produceren en schade aan uw elektrische bedrading kunnen veroorzaken als u geen geschikte stroombron gebruikt. Afhankelijk van de fabrikant zijn er een aantal eigenschappen waar u uit kunt kiezen bij de aanschaf van een houtklovermachine. Sommige bomen kunnen automatisch worden gekapt wanneer ze moeten worden gekapt.

Een zijsnijblad dat door bomen kan zagen

Sommige houtklovermodellen worden geleverd met een zijsnijblad dat door bomen kan zagen op vrijwel dezelfde manier als een zaagblad. Het enige verschil tussen de twee is dat de zaag ook wordt geleverd met een beschermkap. Dit is erg handig om uzelf te beschermen tegen snijwonden aan uw lichaam tijdens het werken met de machine. Sommige modellen worden geleverd met een trekker waarmee u een stam sneller dan normaal kunt zagen, vergelijkbaar met de actie van een schuurmachine. Dit is handig bij het werken in extreem trage groeiseizoenen voor houtblokken, maar het is misschien niet het extra geld waard als u deze functie niet nodig hebt.