De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Houten schutting beitsen: zo doe je dat!

Houten schutting beitsen: zo doe je dat!
Als de trotse eigenaar van een mooie houten schutting in jouw tuin, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je er jarenlang van kunt blijven genieten. Het beitsen van je houten schutting is dan ook een belangrijk klusje dat jaarlijks terugkomt. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? In dit blog vertellen we je stap voor stap hoe je je houten schutting kunt beitsen als een pro!

Stap 1: Koop de juiste beits

Goed materiaal is het halve werk wanneer je aan het klussen slaat. Zorg daarom voor een kwalitatief goede buitenbeits om je schutting veilig te houden. Op naar de online verfwinkel voor beits dus, want gemak dient de mens. Vandaag besteld is vaak morgen al geleverd, dus bestel ook meteen een goede kwast, dan kun je meteen aan de slag

Stap 2: Schutting reinigen

Voordat je aan de slag gaat met beitsen, is het belangrijk om de schutting eerst goed te reinigen. Dit kan je doen met een algendoder. Zo verwijder je alle algen, groene aanslag en andere vormen van vuil. Gebruik hiervoor een harde borstel en groene zeep.

Stap 3: Schutting schuren

Na het reinigen van de schutting is het tijd om te gaan schuren. Gebruik hiervoor P180 schuurpapier om het hout glad te maken. Zo kan de beits straks goed intrekken. Ga met de richting van de houtnerven mee voor het mooiste resultaat.

Stap 4: Beits aanbrengen

Nu komt het leukste (en belangrijkste) deel: het aanbrengen van de beits. Kies een geschikte beits voor jouw houten schutting. Je kunt kiezen tussen dekkende beits of een transparante beits. Bedenk van tevoren goed welk effect je wilt bereiken. Wil je de houtnerf en de houtkleur nog steeds kunnen zien? Dan is een transparante beits geschikt. Wil je een vollere kleur? Kies dan voor een dekkende beits. Breng de beits gelijkmatig aan met een roller of kwast en let erop dat je geen stukjes overslaat.

Stap 5: Tweede laag beits aanbrengen

Als de eerste laag beits droog is, kan je de tweede laag aanbrengen. Hiermee zorg je voor een extra bescherming van het hout. Op het blik staat aangegeven hoe lang na het aanbrengen van de eerste laag je kunt beginnen met de tweede laag.

Eenvoudig zelf te doen

En voilà, na de tweede laag ziet jouw houten schutting ziet er weer uit als nieuw. Door jaarlijks de schutting te beitsen, zorg je ervoor dat deze lang meegaat en er mooi uit blijft zien. En met deze 6 stappen kan je dit gemakkelijk zelf. Succes! Lees ook: solar schutting verlichting zorgt voor extra sfeer en veiligheid.