De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Iedereen moet aan het puzzelen gaan

Kinderen beginnen vaak bij puzzelen met vormpuzzels van houten stukken. Dit is vaak als ze nog heel klein zijn, om hun alvast wat fijne motoriek bij te brengen. Het plaatsen van de vormen in de houten plank vereist namelijk wat van de fijne motoriek. Als het kind er eenmaal in geslaagd is om de vormenpuzzel op te lossen kan je overstappen op een puzzel met houten legpuzzel stukken. Een legpuzzel is al een stapje moeilijker namelijk. Het is bij kleine kinderen nog wel aan te raden om de stukken van de legpuzzel van hout te laten zijn, omdat ze dit minder snel kapot krijgen.

Een verbeterde motoriek en cognitieve skills

Kinderen kunnen veel leren van puzzelen. Vaak leren ze dus de fijne motoriek, omdat ze de stukjes in het juiste vakje moeten plaatsen. Vooral bij legpuzzels is dit belangrijk, omdat de puzzel anders niet goed in elkaar past. Daarnaast kan je kinderen ook cognitieve vaardigheden bijbrengen met puzzelen. Het is namelijk goed voor hun geheugen. De kinderen moeten onthouden dat wanneer ze een stukje op een verkeerde plek hebben gelegd, ze dit niet nog een keer moeten doen en dat het stukje dus ergens anders hoort. Naast het geheugen leren de kinderen ook problemen oplossen, wat ook een cognitieve vaardigheid is.

Probeer eens wat anders

Voor nog wat oudere kinderen of voor volwassenen kan je ander soort legpuzzels kopen. Bijvoorbeeld de puzzels van Unidragon. Hun puzzelstukjes hebben een ander soort vorm dan de klassieke puzzelstukjes. Elk puzzelstukje van Unidragon heeft namelijk te maken met de afbeelding van de puzzel. Je kan Unidragon online kopen of in de winkel. Deze puzzels zijn niet per se goedkoop, maar je krijgt er wel een mooie houten legpuzzel van kwaliteit voor terug. Vooral als je eens iets anders wilt proberen dan de normale legpuzzel en jezelf of je kind iets meer wilt uitdagen, is dit een goede optie.

Ook ouderen kunnen blijven puzzelen

Naast dat kinderen vaak puzzelen, is het ook een mooie bezigheid voor ouderen. Net als je voor kinderen speciale puzzels hebt, heb je dat ook voor ouderen. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor ouderen die dementie hebben, of niet meer goed kunnen zien en geen goede motoriek meer hebben. De puzzelstukken zijn extra groot en hebben meer grip dan normale stukjes. Ook bestaan deze puzzels uit wat minder stukjes, namelijk 12, 24 of 40 puzzelstukken. De plaatjes op de puzzels zijn ook speciaal voor ouderen bedacht. Je kan deze puzzels kopen in de online puzzel winkel.

Iedereen heeft er wat aan

Het puzzelen is goed voor de ouderen, om dezelfde reden als voor de kinderen. Het is namelijk goed voor de fijne motoriek. Veel mensen hebben op latere leeftijd een minder goede motoriek. Door te blijven puzzelen, trainen ze om een vaste hand te houden. Daarbij is puzzelen goed om het geheugen te trainen. Dit komt doordat je bij puzzelen beide hersenhelften gebruikt. Het vermogen om te onthouden en begrijpen wordt zo getraind. Ook wordt het gelukshormoon aangemaakt als je eindelijk de puzzel af hebt. Dit is overigens voor iedereen een reden om te puzzelen, niet alleen voor kinderen of voor ouderen.