De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Moet je kiezen voor een vast of variabel energiecontract?

Duurzame energie

De laatste periode wordt de vraag of je nou moet kiezen voor een vast of variabel energiecontract steeds relevanter. Door de sterk stijgende en schommelende energieprijzen bieden veel energieleveranciers al helemaal geen vaste contracten meer aan. Zodra de prijzen vaststaan en de kosten stijgen, zou het zomaar kunnen dat ze per kWh aan de consument moeten bijbetalen.

In dit artikel gaan we verder in op wat een vast en een variabel energiecontract nou precies inhouden.

Wat is een vast energiecontract?

Bij een vast energiecontract leg je de prijzen voor een langere periode vast. Dit kan bijvoorbeeld voor een periode van 1, 3 of 5 jaar zijn. Hoe langer de periode is dat je de prijs vastlegt, hoe hoger de kosten per eenheid vaak zijn. Zo weet je precies wat je de komende jaren betaalt, deze zekerheid koop je als het ware af met een iets hogere prijs. Als de prijzen dan na 2 jaar gaan stijgen, profiteer jij met je hogere prijs als deze lager is dan de prijzen op dat moment. De keerzijde is dat als de prijzen dalen, dat jij meer betaalt en je niet van de lagere tarieven kan meegenieten.

Duurzame energie

Wat is een variabel energiecontract?

Bij een variabel energiecontract leg je de prijzen niet voor een bepaalde periode vast en wordt er meestal gewerkt met maandprijzen of kwartaalprijzen. Dit principe is voor de energiemaatschappij veiliger. Die kunnen op deze manier altijd een bepaalde marge pakken tussen de inkoop en verkoopprijs van hun energie. Voor de consument biedt deze vorm minder zekerheid, maar wel een stuk meer vrijheid. Je zit niet aan een contract vast en kunt bij dalende prijzen ook direct hiervan profiteren.

Wat is nu de beste contractvorm?

Je wil een energiecontract afsluiten, maar vraagt je nog steeds af wat nou de beste contractvorm voor jou is. Het antwoord op welke contractvorm nou het best is, is nooit eenduidig. Bij (sterk) schommelende prijzen kun je het als consument prettig vinden om te weten wat je betaalt, omdat je dit af kan stemmen met je eigen financiën. Veel consumenten kiezen daarom dan ook voor een vast energiecontract.

Het lastige is dat niemand exact weet wat de toekomst brengt en of het verstandig is om de prijzen vast te leggen of variabel te houden. Op dit moment is er weinig keuze qua contractvorm omdat de risico’s door de prijsschommelingen bij de energieleveranciers vrij hoog liggen. Daardoor kom je op dit moment toch vaak uit bij een variabel energiecontract.