De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Oplossingen bij een kortsluiting in huis

Electricien Almere

Heb je momenteel te kampen met een stroomstoring in huis? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen voor zo’n stroomstoring. Denk aan een algehele stroomstoring in de wijk, een probleem met de groepen in de meterkast of bijvoorbeeld een kortsluiting. Zelf een kortsluiting verhelpen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het vervangen van oude elektrische apparaten in huis kan al voldoende zijn. Lastiger wordt het, wanneer er sprake is van een versleten elektriciteitskabel. De hulp van een elektricien is in zo’n geval benodigd om de elektra te vernieuwen en daarmee de kortsluiting te verhelpen. 

Kortsluiting in elektrische apparaten oplossen 

Een van de meest voorkomende oorzaken van een kortsluiting in huis, is een probleem met oude elektrische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een kapot koffiezetapparaat; een kleine lekkage kan ertoe leiden dat vocht in aanraking komt met de elektra in zo’n machine. Ook een oude waterkoker of bijvoorbeeld wasmachine kan een kortsluiting veroorzaken. Haal de elektrische apparaten uit het stopcontact, zet de stop in de meterkast om en schakel de apparaten vervolgens stuk voor stuk opnieuw in. Springt de stop uit de meterkast? In dat geval heb je de bron van de kortsluiting gevonden. 

Hulp van een elektricien bij een kortsluiting 

Niet altijd vormt een oud elektrisch apparaat de oorzaak van een kortsluiting. Je herkent dit aan het feit, dat de stop direct weer omslaat nadat de stekkers van alle elektrische apparaten uit het stopcontact gehaald zijn. Mogelijk zijn elektriciteitskabels met elkaar versmolten, als gevolg waarvan er een grote hoeveelheid stroom vrijkomt. Het leidt tot het omspringen van de stop in de meterkast. De kabels moeten vervangen worden om de kortsluiting te verhelpen. Schakel de spoeddienst van een elektricien in, om je hierbij te laten helpen. Voor een elektricien is het oplossen van een kortsluiting in huis vaak een relatief eenvoudige klus.