De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Puzzelen is voor dromers, denkers en doeners

Al heeft ieder van ons alledrie van deze persoonlijkheidskenmerken in zich, soms overheerst er een. Zonder dat er een waardeoordeel aan gekoppeld wordt, want we zijn met deze eigenschappen allemaal anders. Maar allemaal goed. Het is wel handig om voor jezelf te analyseren naar welke kant jij neigt. Je zult dan in je leven je sterke kanten en je voorkeuren kunnen benutten. Handig in je persoonlijke en werkzame leven. Want zelfkennis maakt je sterk en helpt je om goede keuzes te maken. Zelfs iets eenvoudigs als het maken van een legpuzzel helpt om inzicht te krijgen. 

Het is maar hoe je ernaar kijkt

Zo’n puzzel is voor de dromer een afbeelding waarbij de fantasie volop wordt benut. Denkers gaan het misschien projecteren op facetten uit het echte leven. De Doeners gaan hem technisch snel en goed in elkaar leggen. Misschien wordt de puzzel opgeplakt en als een mooi kunstwerk aan de muur gehangen. Een Unidragon monteerset kent voor deze handige doeners geen geheimen. Beginnen ze zonder aarzelen aan. Gaatje boren boven de bank is voor hen geen enkel probleem. Doen ze met plezier. Lekker puzzelen kan zo veel dimensies krijgen. Mensen met verschillende eigenschappen en voorkeuren kunnen zich erin vinden. Samen puzzelen met ieder een andere kijk op de zaak.

Kindertijd en nog vele jaren later

Als peuter krijgen we vaak al een eenvoudige Puzzel hout voorgeschoteld. Een leerzaam item dat voor de ontwikkeling van een kind van onschatbare waarde is. Leren zien dat een geheel uitdelen bestaat, oefenen van de oog-hand coördinatie en motoriek, discipline en doorzettingsvermogen. Alles wordt hiermee geactiveerd en geoefend. De moeilijkheidsgraad van de puzzel moet meegroeien met het kind om er leervermogen in te zien. Zelfs voor volwassenen blijft het tot in lengte van dagen een favoriete bezigheid die je ten alle tijden alleen of samen kunt doen. Nooit te oud voor.