De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Vloerverwarming kopen, wat zijn de keuzes die je hebt?

Dit artikel gaat over een vloerverwarming kopen. Je kunt kiezen uit diverse typen vloerverwarmingen. Vaak ga je hiermee aan de gang als je een huis aan het verbouwen of kopen bent. We leggen je uit welke keuzes je hebt zodat je een goede oplossing kunt vinden die past bij jouw woning. Als eerste is het de vraag of je voor een elektrische vloerverwarming gaat of voor een vloerverwarming die verwarmd met warm water.

Elektrisch of met warm water?

Een vloerverwarming kopen, ga je dan voor elektrisch of met warmwaterleidingen? De keuze zal ook afhangen van het feit of je al centrale verwarming hebt of niet. Als je geen CV hebt en er ook niet een kan worden aangesloten op een warmtenet, dan ligt elektrische vloerverwarming het meest voor de hand. Anders zou je namelijk een warmtepomp of een CV-ketel moeten aanschaffen en daarop de vloerverwarming aansluiten. Naast de vloerverwarming zelf vereisen die opties een extra investering. Andere factoren zijn dat een gasketel CO2 uitstoot, dat slecht is voor het milieu. Dat laatste gebeurt uiteraard niet op korte termijn. Een vloerverwarming van goede kwaliteit gaat echter vele tientallen jaren mee. Een warmtepomp heeft genoemde nadelen van een gasketel niet, maar kan onvoldoende capaciteit hebben. Behalve de vloerverwarming componenten zijn er bij een elektrische vloerverwarming geen extra investeringen.

Een vloerverwarming met warm water

Bij een vloerverwarming kopen, die wordt gevoed met warm water, kan je kiezen voor nat- of droogbouw.

 • Bij natbouw worden de verwarmingsleidingen in het beton opgenomen op het moment van het storten. Natbouw wordt het vaakst toegepast. Het is goedkoper dan droogbouw. Het duurt tamelijk lang totdat de vloer droog is, namelijk enkele weken. De droogtijd wordt korter met het gebruik van anhydriet.
 • Bij droogbouw worden de warmwaterleidingen op een ondergrond gelegd, die stabiel en vlak dient te zijn. Ook van de droogbouwsystemen zijn er weer een aantal varianten. Een van de varianten is die waarbij gebruik wordt gemaakt van piepschuimen platen met uitsparingen, waarin de leidingen worden gelegd. Bovenop de platen worden aluminium lamellen gelijmd voor de verspreiding van de warmte. De aanleg van droogbouw is snel en de vloer warmt snel op.

Elektrische vloerverwarming kopen

Elektrische vloerverwarming kopen komt in de volgende vormen:

 • Kabels
  Kabels van zo’n 5 tot 8 millimeter dik worden in de vloer opgenomen, zoals de leidingen van een vloerverwarming met warm water. De afstand tussen de kabels bepaalt het vermogen per oppervlakte-eenheid. Als vloerverwarming de hoofdverwarming is, dan is er meer vermogen nodig dan wanneer dat niet het geval is. Net als waterleidingen kunnen de kabels in de uitsparingen van platen worden gelegd.
 • Matten
  Op matten is kabel van 2 tot 3 millimeter in een zigzagvorm aangebracht. Ze worden heel gemakkelijk op een ondervloer uitgerold en vaak onder een tegelvloer gelegd.
 • Folie
  We praten in dit geval over een folie, die onder de vloerbedekking wordt uitgerold. De kabels en matten hebben aarding. De folie heeft die echter niet. Voor stralingsgevoelige personen kan dat een probleem zijn. Ook moet om veiligheidsredenen de voedingsspanning laag blijven.

Heb je interesse in een vloerverwarming? Kijk dan op de site van Vloerverwarming Store