De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een compressor?

In deze blog krijg je de aandachtspunten waar bij je zou moeten opletten bij het aanschaffen van een compressor. Ook krijg je te weten wat je met zo een compressor kan doen. Allereerst is het handig om te weten wat een compressor is. Zo een compressor is een apparaat. Dit kan ervoor zorgen dat een gas, in de meeste gevallen is dit lucht, samengeperst wordt. Ook zorgt het ervoor dat het samengeperste gas onder hogere druk beschikbaar gesteld wordt. Een compressor kan integraal deel uitmaken van een motor. Dit is vaak zo bij gasturbines en straalmotoren. Het is mogelijk om een grote compressor aan te schaffen. Je kunt hiervoor terecht bij Kleinjan compressoren.

Wat doen met compressor?

Het is mogelijk om aan de hand van een compressor divers gereedschap aan te drijven. Dit kan voor een lange tijd. Het is verder ook mogelijk om banden op te pompen, spijkers en nieten te schieten, verf te spuiten, werkstukken schoon te blazen, te kitten, tegels weg te hakken, muren te slopen, zand te stralen, te boren, te slijpen, af te bramen en moeren vast te draaien en los te draaien. Ook is het mogelijk om de compressor te gebruiken voor simpele dingen. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan het opblazen van spullen. 

Gebruik van compressor

Wanneer je een compressor gaat aanschaffen, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aandachtspunten. Allereerst wordt het gebruik van de compressor besproken. Wanneer je een compressor wil gaan gebruiken dan zul je moeten kijken voor welke klusjes de compressor voor bedoeld is. Dit kan namelijk afhangen van het lucht aanzuig vermogen, de maat van de ketel den de drie dit opgebouwd kan worden met een compressor. Om te kunnen zien waar de compressor gebruikt voor kan worden, is het handig om de specificaties van de machine te raadplegen. Ook kun je hierbij een vuistregel gebruiken. Dit luidt als volgt: ‘hoe hoger je de luchtdruk kunt opbouwen, hoe krachtiger de compressor en hoe meer hulpgereedschappen deze aankan’.  

Vermogen van compressor

Een ander aandachtspunt waar je op zou kunnen letten is het vermogen van een compressor. Je moet erbij stil staan dat machines met snoeren best sterk kunnen zijn. De voltage van de compressor is vaak 230 Volt. Ook wordt de kracht van een compressor aangeduid in Watts. Wanneer de watt heel hoog is dan is de motor vaak ook een stuk krachtiger. Pk wordt gebruikt om de kracht van de motor te uitdrukken. De motor kan ervoor zorgen dat de drukopbouw hoger wordt. Ook kan het ervoor zorgen dat de luchtaanzuiging sneller zal gaan. Wanneer de aanzuiging snel is dan kan de keteldruk ook stabiel blijven. 

Accessoires verwisselen

Bij het aanschaffen van een compressor zou je rekening moeten houden met de accessoires. Er zijn allerlei verschillende soorten accessoires die je kunt gebruiken met een compressor. Je zou hier kunnen denken aan slangen, aansluitnippels, persluchtpistolen, persluchtverfpistolen, persluchtkitpistolen, beitel, adapter om banden te pompen, tackers, slagmoetsleutel en de olie voor de compressor. Het is belangrijk dat je de accessoires snel en gemakkelijk kunt verwisselen. Dit hangt van de compressor zelf af. Er zijn sommige compressors waarbij dit erg snel en soepel verloopt. Bij sommige compressors gaat het niet zo snel en soepel. Hier zou je dus rekening mee moeten houden bij het aanschaffen van een compressor.