De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Waarom is een condensafvoer airco zo cruciaal?

condensafvoer airco

De reden waarom een koelsysteem om een kamer of een kantoorruimte te koelen een ‘airconditioner’ wordt genoemd, is niet omdat het de lucht alleen koelt. Het gaat hierbij ook om het conditioneren van de lucht, dit betekent dus niet dat het alleen maar de warmte eruit haalt. Vochtafvoer speelt daarbij ook een belangrijke rol.

Een vochtige binnenlucht houdt namelijk de warmte-energie makkelijk vast en is daardoor moeilijk te koelen. Voor mensen die binnen zitten voelt droge lucht koeler aan. Alleen dat condensvocht wat door een verdamperspiraal uit de lucht wordt gehaald zal ergens naar toe moeten. De meeste installaties hebben de condensafvoer airco aangesloten op een afvoer naar buiten of gewoon aangesloten op het huisriool.

condensafvoer airco

Lekkage door een slecht werkende afvoer

Wanneer airconditioners warme lucht in een (afgesloten)ruimte aanzuigen, sturen deze systemen deze onmiddellijk langs het verdamperelement(spiraal) om de lucht direct af te koelen. Hoe meer de lucht afkoelt door het circuleren, hoe meer vochtigheid het met zich meedraagt wat zich afzet als water op het koelelement. Het water condenseert zich dan op het verdamperspiraal.

Je kunt dit vergelijken met een glas ijskoud limonade, waarbij bij warm weer condensvocht zich afzet aan de buitenkant van het glas. We gebruiken dan ook onderzetters om het vocht af te voeren. In huis betekent dat er koele, droge en geconditioneerde lucht in een ruimte wordt geblazen. Alleen het probleem is, dat het condenswater ook afgevoerd moet worden.

Moeten we ons zorgen maken bij een lekkende airco?

Woon je in een droog klimaat met een vochtigheid altijd onder de 50 procent, dan zal de waterafvoer beduidend minder te verduren krijgen dan wanneer je in een vochtig klimaat woont. Nederland heeft nu eenmaal een vochtig klimaat, wat betekent dat er soms wel tot 75 liter per dag moet afgevoerd worden bij constant gebruik. Zo’n hoeveelheid water wil je niet over de vloer hebben, maar netjes afgevoerd naar buiten.

Daarom is het belangrijk dat een condensafvoer airco altijd tiptop in orde moet zijn. Wanneer de unit binnen begint te druppelen, duidt dit meestal op dat er iets mis is met de primaire afvoerleiding. Deze kan verstopt raken door vuil, waardoor de condensgoot begint over te lopen. Laat daarom de airco-unit van tijd tot tijd nakijken door een koeltechnicus, om plotselinge problemen te voorkomen.