De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Wat is een hekwerk? en wat zijn de kosten om hekwerken te plaatsen?

Hekwerken

Een hek is een constructie om een gebied af te scheiden of de toegang te beheren. Een laag hekje heeft vooral een signaalfunctie, een hoog en sterk hek beperkt de toegang. Een hek kan niet alleen mensen, maar ook dieren en zelfs stuifzand, stuifsneeuw en lawines in toom houden. De kosten voor het plaatsen van hekwerken is gemiddeld €2.850, met typische kosten tussen €1.670 en €4.100. Voor de meest voorkomende materialen besteed je ergens tussen €39 en €150 per strekkende meter, inclusief professionele plaatsing. Arbeid en materialen maken elk 50% uit van het totale budget. Er zijn verschillende materialen waar je uit kunt kiezen, zoals hout en staal. Hout staat heel natuurlijk, maar is minder stevig dan staal. De meeste materialen waar hekken van gemaakt worden, zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar of kunnen worden geverfd.

Hekwerken

Hoe diep moet een paal voor je hek zitten?

Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd. Hoeveel palen voor je hekwerken? Reken uit hoeveel paaltjes u nodig heeft. Reken 1 paal per anderhalve meter. Kies de juiste paalhoogte; de paal moet 1/3 van hun lengte de grond in kunnen. 

Is een hekwerk een schutting?

Het grootste verschil tussen een schutting en hekwerk is dat je bij een hekwerk er door heen kan kijken en bij een schutting niet. Een hekwerk dient op deze manier er meer voor om jou erfgoed duidelijk te scheiden van het erfgoed van een ander.