De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Wat zijn kaderprofielen?

Wat zijn kaderprofielen?
Er is niets vervelender dan een koude luchtstroom die je huis binnenkomt en voor een onaangenaam gevoel zorgt. De oorzaak is vaak een raam of deur dat niet goed is afgedicht. Gelukkig zijn er kaderprofielen, ook wel kierafdichting genoemd, die je kunt toepassen om tocht door naden en kieren te verhelpen. In deze blog leggen we je uit wat kaderprofielen zijn, hoe je ze kunt gebruiken en welke voordelen ze je bieden.

Handige strips voor een betere afdichting

Kaderprofielen zijn speciale strips die je rondom je raam kunt toepassen om een betere afdichting te creëren. Een kaderprofiel wordt in het kader van het kozijn geplaatst. Hiervoor moet het kozijn wel zijn ingefreesd. Als dit nog niet is gebeurd, is het verstandiger om dit aan een vakman over te laten of om voor een andere oplossing te kiezen. Eenmaal geplaatst, sluit het kaderprofiel naden en kieren af, zodat de luchtstroom door het raam of de deur wordt verminderd. Het aanbrengen van kaderprofielen is een relatief eenvoudige klus die je zelf kunt uitvoeren als het kozijn al is ingefreesd. Andere mogelijke oplossingen om het tochten te stoppen zijn: siliconenprofielen, opdekdichtingsprofielen en tolerantiekaders.

Lagere energierekening

Een ander voordeel van kaderprofielen is dat ze bijdragen aan een lagere energierekening. Door je huis beter af te dichten, zullen verwarmings- of airconditioningsystemen minder hard hoeven te werken om de gewenste temperatuur te behouden. Dit betekent dat je niet alleen een comfortabelere leefomgeving kunt creëren, maar dat je ook bespaart op je energierekening.

Ook geluiddempend

Behalve een prettiger binnenklimaat en een lagere energierekening, zorgt het afsluiten van naden en kieren ook voor geluid dat van buiten naar binnen komt. Dit is vooral handig als je in een drukke buurt woont, in de buurt van een luchthaven of een treinstation.

Kaderprofielen goede afdichting die je eenvoudig zelf kunt aanbrengen

In conclusie, kaderprofielen of kierafdichtingen zijn een betaalbare en effectieve oplossing om het probleem van tocht in je huis op te lossen. Het plaatsen van deze speciale strips zorgt voor een comfortabelere leefomgeving, maar helpt ook om je energierekening te verlagen en geluidsoverlast te verminderen. Wanneer je kozijnen al zijn ingefreesd, zijn kaderprofielen zeker het overwegen waard. Meer woontips nodig? Lees ook onze andere woonblogs