De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

Wingchair

Rugpijn in de wingchair begrijpen

Een fauteuil, ook wel een wingchair genoemd, is een ergonomische stoel met grote “vleugel” (of gezwollen) armen, die zich meestal uitstrekken vanaf de achterkant van de stoel, omhoog over de armleuning. Het ontwerp was bedoeld om de inzittende van de fauteuil te beschermen tegen tochtige ramen en om de lichaamswarmte vast te houden in het middengedeelte waar de persoon gewoonlijk zou zitten. De laatste jaren is dit type stoel echter geëvolueerd naar een veel modieuzer meubelstuk. Met de opkomst van “designer” wingchair, evenals meer “gewone” wingback-stoelen, vragen veel mensen zich af of een wingchair echt enige vorm van gezondheids- of andere voordelen biedt, of dat het gewoon een ijdelheidsartikel is.

Voor een langere tijd in een fauteuil zitten

Wanneer een persoon voor een langere tijd in een fauteuil zit, is de kans groot dat hij “in slaap valt” en zich niet bewust is van zijn omgeving. In sommige gevallen kan iemand zelfs in slaap vallen terwijl hij in zijn fauteuil zit! Dit komt omdat het individu zo ontspannen en comfortabel kan zijn dat ze zich niet eens bewust zijn van hun acties. Een alert persoon die naar hun fauteuil kijkt, merkt echter misschien dat de ogen van de persoon gesloten zijn en dat hun ademhaling langzaam en oppervlakkig is, wat erop wijst dat ze diep in slaap zijn. Een ander mogelijk effect van het zitten in een fauteuil is dat de armleuningen omhoog blijven steken.

Een derde veelvoorkomende klacht die mensen kunnen hebben

Een derde veelvoorkomende klacht die mensen kunnen hebben als ze in een fauteuil zitten, is een verminderd bewegingsbereik. Naast hun armen kunnen ook de poten van een fauteuil stijf worden, waarbij één been licht voorover buigt. Bovendien kan de hoek tussen de knie en het zitvlak uit balans raken, met pijn rond het gebied tot gevolg. Hoewel individuen het gevoel kunnen hebben dat ze in een liggende positie zitten, in een fauteuil, is de kans groter dat ze plat liggen. Als gevolg hiervan kan hun lichaam mogelijk niet zoveel gewicht dragen, en als gevolg daarvan kan dit leiden tot pijn in verschillende gebieden, waaronder de onderrug en dijen.