De Tas

DTas | Artikelen voor Huis en Tuin

5 feiten over airconditioning

5 feiten over airconditioning
Airconditioning is niet langer het voorrecht van alleen hotels en kantoren. Steeds meer particulieren rusten hun woning uit met een airconditioning. Niet alleen omdat het tijdens de hete zomermaanden voor verkoeling zorgt, maar ook om de luchtvochtigheid te reguleren en de luchtkwaliteit te verbeteren. In dit blog ontdek je vijf feiten over airconditioning die je misschien nog niet wist.

1. Airconditioning verlaagt de luchtvochtigheid

Wist je dat een airconditioning laten plaatsen niet alleen voor een comfortabele temperatuur in huis zorgt, maar ook voor de juiste luchtvochtigheid? Voor mensen is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% het meest comfortabel. Een te hoge luchtvochtigheid kan bovendien leiden tot schimmelvorming en andere vocht gerelateerde problemen. Dat de luchtvochtigheid binnen de perken blijft, is dus niet alleen prettig, maar ook belangrijk voor de gezondheid.

2. Airconditioning filtert de lucht

Airconditioning heeft, in tegenstelling tot ventilatoren, een filter. Dit zorgt ervoor dat de lucht in huis gefilterd wordt. Een uitkomst voor mensen met luchtwegproblemen, zoals astma en hooikoortspatiënten, want de aanwezigheid van schone lucht zal de klachten verminderen.

3. Airconditioning heeft onderhoud nodig

Om goed te blijven werken is het belangrijk dat je airconditioning goed onderhouden wordt. Enkele vuistregels zijn om minstens één keer per jaar een check-up te laten doen, de filters minstens een keer per maand schoon te maken en de externe unit vrij te houden van vuil.

4. Airconditioning kan energiezuinig zijn

Wist je dat je met een airconditioning ook energie kunt besparen? Veel moderne airconditioningsystemen hebben de mogelijkheid om zowel te koelen als te verwarmen. Hierdoor kun je minder gebruikmaken van de verwarming in huis, wat kan leiden tot een lagere energierekening.

5. Airconditioning koelt beter dan een ventilator

Ventilatoren zijn een goedkope optie om verkoeling te brengen in huis, maar in vergelijking met airconditioning koelen ze minder efficiënt. Wanneer je de temperatuur in een ruimte echt omlaag wilt brengen, is een airconditioning dus de betere optie. Een airco voorziet je van veel comfort, maar verbruikt natuurlijk ook de nodige stroom. Met zonnepanelen op je dak ontzie je zowel het milieu als je energierekening!